The legomenon blog

July 2, 2008

FRA-lagen

Filed under: Svensk Politik — legomenon @ 8:23 pm

Nu har det gått två veckor sedan “Lex Orwell” klubbades igenom i den svenska riksdagen. Trots en massiv kritik från många svenska medborgare som är väl införstådda med hur Internet fungerar, vad syftet med den svenska grundlagen är, och som kan känna igen en lobbyistisk “Spin Doctor” på 1000 kilometers avstånd, så är argumenten hos FRA-lagens förespråkare fortfarande begränsade till: (1) Buähäähäää!!!! Mina väljare förstår mig inte! (2) Yttre hot… i framtiden kanske… men tänk på våra svenska barnsoldater som krigar i Afghanistan! samt (3) Andra världskriget minsann!.

Sedan har det dykt upp ett antal återkommande begrepp i debatten som jag tror det är nyttigt att skärskåda:

  • “Teknikneutral” betyder att man istället för att bara spana på radiosignaler som avsändaren har sänt ut för spridning överallt i etern, vill kunna spana på alla meddelanden som skickas överhuvudtaget, oavsett teknik. Det tycker jag är helt OK så länge samma grundförutsättningar gäller som tidigare: FRA bör få spana på allt som sänds via kabel och som sprids överallt, d.v.s. all annonserad multicast (RFC1112 m.fl.), allt som skrivs på publika websajter, och även allt som är allmänt åtkomligt via FTP och Bittorrent naturligtvis. För detta krävs ingen massiv avlyssningsapparatur. Det räcker med en vanlig internetanslutning. Med FRA:s budget så skulle dom kunna köpa sig en miljon vanliga internetanslutningar. Om jag var FRA-chef så är det precis vad jag skulle göra.
  • “Kontrollstation” betyder i praktiken att regeringen och FRA själva ska utvärdera i efterhand huruvida regeringen och FRA har missbrukat sina befogenheter. Hallå?
  • “Integritet” betyder på FRA-lobbyisternas nyspråk att FRA först öppnar ditt brev, tar en kopia på det, granskar kopian maskinellt, sparar information om innehåll och metadata, och till sist “förstör” den sparade informationen efter att ha läst och tolkat den och konstaterat att den för närvarande inte är intressant för FRA:s kunder.

Jag kanske ska påpeka att jag inte är principiellt mot avlyssning av kabeltrafik. Det finns situationer där detta är befogat och önskvärt. Men det är en stor skillnad mot FRA-lagens massavlyssning av alla. Och det kom som en kalldusch för mig att hela den borgerliga alliansen (med undantag för riksdagsledamot Camilla Lindberg) accepterade massavlyssningen. Jag har röstat anti-socialistiskt i alla val jag har deltagit i, men från och med FRA-lagen kan jag inte längre rösta på något av allianspartierna. Att rösta för ett visst parti innebär att man som individ legitimerar dess politik, och därför är det helt uteslutet för mig att någonsin mer rösta för något av de partier som klubbade igenom denna lag.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: